Івано-Франківськ

Ретро Івано-Франківськ: 124 роки тому скарбова дирекція оселилася у кам’яниці Іммердауера (ФОТО)

Цісарсько-королівська скарбова дирекція — фінансова дирекція у Станиславові за австро-угорських часів, яка безпосередньо виконувала функції фіскальної служби та державного казначейства.

litopys 1 21

Цісарсько-королівська скарбова дирекція — фінансова дирекція у Станиславові за австро-угорських часів, яка безпосередньо виконувала функції фіскальної служби та державного казначейства.

У 1895 році підприємець Герман Імердауер одержав велике державне замовлення на спорудження будинку, де мала розміститися саме скарбова дирекція. Кам’яницю вирішили зводити в межах сучасних вулиць Грушевського, Гончара та Франка. Там дещо раніше був розташований величезний млин (згорів під час однієї з пожеж).

1904 1

Будівництво тривало трохи більше року (літо 1895 – жовтень 1896). Тож скарбова дирекція в’їхала у свій новий офіс по вулиці Камінського (нині – вул. Франка, 19, школа № 5) саме 30 січня 1897 року. Там розмістила канцелярії, головна податкова управа, митна управа, скарбова варта.

Архітектура 

Як писав краєзнавець Іван Бондарев, невідомий архітектор дотримувався класичного напрямку пізнього історизму, що був характерний адмінбудівлям того періоду. Перший поверх — рустований, імітує масивність кам’яної кладки, другий візуально «легший», але дещо перенасичений віконним декором. Над віконними прорізами поміщені геральдичні необарокові рельєфні щити в обрамленні картушів, що виконують роль замкових каменів. Вікна третього поверху декоровані скромніше. Аттики на даху раніше увінчували масивні гіпсові вази, а по центру розміщувався барельєф з австро-угорським гербом та якась фігура. На жаль, «даховий» декор до наших часів не зберігся.

budynok 5 shkoly vid odnogo z najkrashhyh vydavtsiv z Pragy Lederera Popera pryblyzno 1904 rik scaled

Проте через 15 років (у 1912-му) дирекція збудувала собі власний будинок на сучасній вулиці Грушевського, 31. Натомість у двох корпусах майбутньї школи №5 розмістили військові казарми, а також тютюнова монополія. Але незабаром розпочалася Перша світова війна…

Читайте також: 

Підписуйтесь на нашу сторінку у FacebookInstagram , Youtube та Telegram

Читайте нас у тг




Новини партнерів







Коментарі

0

Коментарів ще немає

© 2020 Всі права захищено