Івано-Франківськ

Зміна командування ЗСУ, скандал у Космачі та трагедія у Харкові: ТОП-10 новин тижня за 05-11 лютого

Пропонуємо новини за другий тиждень лютого 2024 року.

Саміт НАТО, медичний канабіс, дитина у криниці: ТОП-10 новин тижня за 10-16 липня 2023 року

ТОП-10 новин тижня, які трапилися за 05-11 лютого 2024 року в Україні та на Прикарпатті в черговому огляді Прикарпатської інформаційної корпорації (ПІК). 

Зміна головнокомандувача ЗСУ: Залужний — пішов, Сирський — прийшов

Ввечері 8 лютого президент звільнив головнокомандувача ЗСУ Валерія Залужного і призначив замість нього Олександра Сирського, який раніше керував Сухопутними силами.

65795e529a8f9 scaled

Сирський одразу ж отримав нові завдання на посаді головнокомандувача ЗСУ. Тим часом Залужному та Буданову присвоїли звання Героя України

Натомість у самій верхівці Збройних сил розпочалися кадрові зміни. 10 лютого президент Зеленський погодив заступників Головнокомандувача ЗСУ та очільника Генштабу.

webp large 2 scaled

Наступного дня, 11 лютого, підписав укази про призначення нових командувачів Сил територіальної оборони, об’єднаних сил ЗСУ та десантно-штурмових військ.

100 на 100: великий обмін полоненими

Восьмого лютого з російського полону вдалося повернути 100 українців. Серед врятованих військовослужбовців цього разу 49 воїнів Національної гвардії України, 25 прикордонників, 26 військовослужбовців ЗСУ, зокрема 11 тероборонців.

Щонайменше 28 визволених мають поранення або серйозні хвороби. Найстаршому виповнилося 62 роки, а наймолодшому – 20.

photo 2024 02 08 20 30 06 scaled 1

Серед тих, хто повернувся на рідну землю, й захисник з Галицької громади Олексій Купрієнко, який зник безвісти торік у червні в Бахмутському районі.

З моменту повномасштабного вторгнення з російського полону вдалося визволити вже 3 135 захисників та захисниць.

Ситуація на фронті станом на 11 лютого залишається важкою

Тривають позиційні бої в районі Куп’янська, а також біля межі Запорізької та Донецької областей. Там українським війська вдалося дещо просунутись.

Водночас російські загарбники наступають під Кремінною, в районі Бахмута та Авдіївки.

427851106 738327735146974 3578373463313101535 n scaled

Як зазначив командувач оперативно-стратегічного угруповання військ «Таврія» бригадний генерал Олександр Тарнавський, Мета противника — будь-якою ціною і якнайшвидше захопити Авдіївку, Новомихайлівку та втрачені ним минулого літа території.

Тарнавський наголосив, що ситуація на Південному напрямку залишається напруженою, але контрольованою.

Трагедія у Харкові: згоріла ціла сім’я – подружжя та троє дітей

В ніч на 10 лютого російські війська атакували Харків «шахедами». Як повідомив очільник ОВА Олег Синєгубов, на місто летіло щонайменше 10 дронів, з них вісім збила ППО. Росіяни вдарили по АЗС, зокрема, обстріляли й нафтобазу, звідки стався витік палива.

421977346 771620684999654 3684459294978299514 n scaled

Станом на ранок суботи було відомо про сімох загиблих, серед них троє дітей: 4 та 7 років, а також немовля. Через пожежу після удару «шахедів» загинула ціла сімʼя: батьки та троє дітей.

Найстаршому сину, Олексію, 7 років, середньому, Михайлу, 4 роки, найменший — Павло, йому було 7 місяців. Діти, які ще не встигли побачити життя й були вбиті через російське божевілля.

Рада схвалила у першому читанні законопроєкт про мобілізацію

Верховна Рада України на засіданні 7 лютого підтримала в першому читанні урядовий законопроєкт №10449 про посилення мобілізації.

За це віддали голоси 243 нардепи. При цьому сам Железняк за документ не голосував. Найбільше голосів дала фракція “Слуги Народу” – 178. “ЄС” і “Батьківщина” голосів не дали.

photo 2024 02 07 13 42 59 scaled

“Законопроєкт прийнято без пропозицій комітету. Далі внесення правок 14 днів до 21 лютого і потім друге читання. Тобто найбільш імовірно, законопроєкт буде прийнято у цілому в останній тиждень лютого, підписано – на початку березня, набуде чинності через місяць, тобто у квітні”,– написав нардеп Железняк у соцмережі.

З основними пунктами законопроєкту про мобілізацію можна ознайомитися за посиланням.

У Космачі натовп людей перекрив дорогу та напав на жінку з дитиною

Вранці 7 лютого потерпіла Іванна Ванджурак на своїй сторінці повідомила, що на неї напав натовп розлючених жінок, коли вона їхала на пошту в Космач.

З нею в машині перебувала донечка, якій 6 років. У центрі села машину зупинив натовп розлючених жінок. Зі слів потерпілої, деякі з них були п’яними, у їх руках були дубинки, біти, різні металеві “штуки”. Після розмови через відкрите вікно та перевірки телефону потерпілої, натовп відпустив машину.

original

Після цього натовп почав бити машину та намагатися її перевернути, почали витягувати потерпілу через вікно, виривати волосся і вирвати ключі з машини. Коли жінка почала кричати, що в машині дитина, одна із жінок запхала біту у вікно і вдарила нею по голові дитину. Інша жінка у цей час тримала потерпілу за волосся.

Лікарі діагностували у 6-річної дівчинки забій м’яких тканин носа, а у її 24-річної матері  ймовірну закриту черепно-мозкову травму.

“Поліція опитала потерпілих. Слідчі розпочали кримінальне провадження за ч. 2. ст. 296 (Хуліганство, вчинене групою осіб) Кримінального кодексу України”, – повідомляють поліцейські.

Водночас у коментарях на фейсбук-сторінці поліції користувачі обурюються, що напад на беззахисну жінку поліцейські назвали “конфліктом”, а умисне нанесення тілесних ушкоджень  – хуліганством.

З мешканцями, які напали на автомобіль, правоохоронці проведи роз’яснювальні бесіди і відпустили.

Натомість жителі Космача, які напали на авто жінки, яку запідозрили у співпраці з ТСК, вважають, що відео, яке вона виклала, принижує їхню честь і гідність.

Унаслідок цього представники ТЦК та СП Івано-Франківської області зустрілися з громадою Космача.

fdd4059e4570b9821b70266b4b0d807b w1600 scaled

На Прикарпатті зафіксували землетрус

Вранці, 6 лютого на Івано-Франківщині зареєстрували землетрус магнітудою 2,6 (за шкалою Ріхтера) на глибині 4 кілометри. Поштовхи були у Надвірнянському районі, в районі сіл Микуличин та Поляниця.

Як повідомили у Головному центрі спеціального контролю: 

“За розрахунками землетрус не несе загрози для населення, за класифікацією землетрусів відноситься до «ледве відчутних». Коливання відчуваються тільки окремими людьми, які знаходяться в спокійному стані всередині приміщення, особливо на верхніх поверхах”.

Яка ситуація з дикими тваринами на Прикарпатті та чи планують їх відстрілювати

З кожним роком на Прикарпатті зростає популяція лисиць та інших хижаків. Вони шкодять майну, а також можуть поширювати сказ.

У 2021 році в Івано-Франківській області зафіксували 767 лисиць. У 2022 їх кількість збільшилася до 779. У 2023 році на Прикарпатті виявили вже 1099 лисиць.

unnamed 1 1

В області зростає кількість скарг від місцевих жителів про появу лисиць в населених пунктах. Зокрема, на Калущині місцеві жителі б’ють на сполох.

Лисиці приходять на вулиці в селах і навіть заходять на людські обійстя, щоб вкрасти птицю. Окрім цього, вони також можуть поселятися в закинутих обійстях, безпосередньо близько до людей.

Детальніше про проблему – читайте у матеріалі за посиланням.

У Франківську відбулася сесія міськради: що цікавого розглянули депутати

Понад півсотні питань розглянули депутати під час пленарного засідання 40-ї  сесії Івано-Франківської міської ради.

Зокрема, проголосували за будівництво житла для ВПО, обговорили проблеми із теплом та будівництво нових котелень.

Про усе найцікавіше, що відбувалося під час засідання – дивіться у відео:

Хвиля замінувань в Івано-Франківську

Вже декілька днів поспіль на електронні адреси навчальних закладів та торгових центрів надходять листи зі змістом про замінування.

b86da6aaa7070c59 1

На всі такі виклики, кажуть у поліції, відповідні служби оперативно реагують. Про те, хто надсилає повідомлення та як із цим жити – читайте у матеріалі ПІК.

Краса посеред зими: виставка фіалок і кактусів

В Івано-Франківську цього тижня відбувалися зимова виставка фіалок і кактусів. На першому поверсі Краєзнавчого музею представили 300 видів фіалок, української й закордонної селекції.

Виставку вже не вперше організовує клуб “Фіалки Прикарпаття”. Також поруч із фіалками презентували ще й 50 видів кактусів.

На виставку завітав і фотокор ПІК Тарас Яковин, то ж пропонуємо переглянути фоторепортаж:

Читайте також: 

Читайте нас у тг




Новини партнерів







Коментарі

0

Коментарів ще немає

© 2020 Всі права захищено