Івано-Франківськ

Було-стало: будинок однієї з найбагатших жінок міста – пані Ліберманової (ФОТО)

ПІК продовжує наочно порівнювати, як змінилося місто Івано-Франківськ (раніше - Станіславів) під плином часу

DSC 0333news scaled

Ніхто уже не згадує, а більшість жителів міста і не здогадуються, що на перетині вулиць Незалежності – Вітовського (де нині ЦНАП та дитяча стоматполіклініка) колись був будинок однієї із найбагатших жінок Станиславова – пані Ліберманової.

unnamed 1 4

Отже, у самому центрі Станиславова, на перехресті вулиць Сапєжинської – Гославського, в 1850-х роках була побудована двоповерхова кам’яниця, яка мала П-подібну форму.

Хоча ця будівля і належала до лінії А-Б, вона була скромніша за мірками сусідніх будинків. Попри це, беручи до уваги вигідне розташування кам’яниці (фасади виходили одразу на три сусідні вулиці), Філіп Ліберман (власник фабрики спирту) в 1893 році придбав цей будинок і подарував дружині Бабетті.

unnamed 2 3

Пані Ліберманова використовувала будинок як прибутковий. Весь другий поверх здавався в оренду для проживання в шести квартирах по досить високій ціні. А перший поверх орендували крамниці, ательє та ресторан.

270492463 754510885509255 247784296753629510 n scaled

В різні часи на першому поверсі була повітова рада, німецький комерційний банк. Довший час в лівому крилі будинку находилась годинникова майстерня Єгера. А на зламі XIX і XX ст., протягом двадцяти років там находився знаменитий ресторан Теофіла Квятковського в якому також функціонувала крамниця делікатесів і бакалії.

unnamed 4 1

В 1920-х роках нерухомість родини Ліберман тоді оцінювали майже у три мільйони злотих, що давало їм підстави вважати себе чи не найбагатшими людьми в місті.

unnamed 5 1

Бабетта Ліберман разом з родиною проживала на віллі, яка знаходилась на території колишнього спиртзаводу, але вона постійно цікавилась і контролювала прибутки від використання свого будинку орендарями.

unnamed 3 1 scaled

Все закінчилось з приходом радянської влади в 1939 році. Майно, яким володіла родина Ліберман, було націоналізовано.

unnamed 6 1

В післявоєнні роки будинок використовувався як житловий та для торгівлі на першому поверсі. В зв’язку з занедбаністю та аварійністю будівлю в 1966 році знесли, а на вільному місці комунальні служби зробили сквер.

unnamed 8 1 scaled

В 1987 році територію скверу огородили парканом і почали будівництво будівлі, за проектом архітектора Ярослава Дяківа, в якій мали розміститись телефонно-переговорний пункт та стоматполіклініка. Новобудову здали в експлуатацію в кінці 1990 року.

unnamed 7 1 scaled

Нині в будівлі на куті вулиці Вітовського та Вічевого майдану знаходиться ЦНАП та дитяча стоматполіклініка.

ПІК пропонує поглянути, як змінилося це культове місце – через понад як 100 років:

MyCollages 2021 12 29T192958.424 scaled

За матеріалами краєзнавця Ігоря Меніва, фото автора та з групи “Ретро Франківськ”

Читайте також: 

Підписуйтесь на нашу сторінку у FacebookInstagram , Youtube та Telegram
Читайте нас у тг




Новини партнерів







Коментарі

0

Коментарів ще немає

© 2020 Всі права захищено