Івано-Франківськ

Ретро Івано-Франківськ: 266 років тому Станіславів втратив свого володаря (ФОТО)

8 лютого 1760 року у палаці Потоцьких помер власник міста у 1751-1760 роках Станіслав Потоцький.

MyCollages 1 3 scaled

Ставши у 1751 році власником міста-фортеці, Потоцький-молодший велику увагу приділяв наведення порядку на підконтрольних землях. Для цього він активно включився у боротьбу з опришками, і вже у 1759 році його надвірна міліція (смоляки) витіснили з Прикарпаття останній загін гірських розбійників, писав «Репортер».

Але окрім того, Станіслав Потоцький славився також як відомий меценат. Зокрема, його коштом у 1752 року розпочали перебудову Станиславівського костелу єзуїтів (особисто планував, керував). Загалом він був фундатор кляшторів оо. Тринітаріїв у Станиславові та інших містах.

На відміну від діда й батька, Потоцький мало часу проводив у Станиславові. Переважно він перебував у Залізцях і Збаражі, де після смерті у 1760-му році й був похований.

stanpotocki7 A

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Тіло перевезли із Залізців до костелу оо. Бернардинів у Збаражі, де відбулось урочисте поховання. Промови мали ксьондзи Ян Гаєвський, Венантій Тишковский. Серце поховали в костелі оо. Реформатів у (Крем’янці).

Від другого шлюбу з Геленою Замойською у Станіслава залишились сини — Йосип, Францішек і Вінцент (Вікентій). Згідно з заповітом, місто відходило до наймолодшого — Вінцента, а опікуном ставала його мати Гелена. На жаль, вона померла вже наступного 1761 року, й відтоді право опіки над містом купила вдова Катерина Коссаковська…

Читайте також: 

Підписуйтесь на нашу сторінку у FacebookInstagram , Youtube та Telegram

Читайте нас у тг




Новини партнерів







Коментарі

0

Коментарів ще немає

© 2020 Всі права захищено