Івано-Франківськ

Назад в минуле: ресторан “Київ” та офіціант-легенда Куба (ФОТО)

У радянські часи ресторан "Київ", що був на другому поверсі однойменного готелю на Незалежності, 4, був найкращим закладом Івано-Франківська.

У 1912 році цю кам’яницю збудували «олігархи» Хованці та одразу здали в оренду підприємцям. Головним орендарем був готель «Уніон», а другий поверх знімав ресторатор Селерс.

49099482 2287580844845583 7998941809260625920 n scaled

Із назвою він не заморочувався — просто продублював ім’я готелю, розповідав “Репортер”.

У перші повоєнні роки більшовики перейменували «Уніон» на «Київ». У радянські часи цей готельний ресторан був найкращим закладом міста.

У 1959 році там працювали 52 особи. Клієнтів обслуговували 10 офіціантів, 10 буфетників, 14 поварів, три гардеробниці й чотири музиканти.

616 21

 

Легендарний Куба

Куба, або Якуб Хаїмович Гайман, народився в 1917 році в Букачівцях біля Рогатина і був справжньою легендою міста в 70-80-х роках минулого століття. В нього обідали всі місцеві начальники й авторитети, але для Куби всі гості були рівні, писала у своєму матеріалі історик Олена Бучик.

Oficziant Kuba..jpg.pagespeed.ce .2ROmZtKyCI

Ходили чутки, що він розпочав свою кар’єру ще в ресторації «Уніон». Казали також, що Куба отримав європейську освіту, тому його манери були такими вишуканими. Але радше за все він просто мав талант і вмів знайти підхід до кожного відвідувача. Скільки б спиртного за столом не прийняв клієнт, Куба завжди вмів переконати його поводитися спокійно.

1 slider 05 1

Щоб потрапити до нього за столик, люди записувалися в чергу. Йому часто пропонували солідні чайові, але він лише відповідав, що все вже враховано.

Офіціант-легенда був аж ніяк не бідною людиною, саме в нього, одного з найперших у місті, з’явився автомобіль «Запорожець». Але ніхто б не міг звинуватити його у скупості, навпаки, постійні відвідувачі відзначали його надзвичайну щирість і гостинність. В кінці 80-х років Куба поїхав до сина у Москву, де й помер у дуже похилому віці.

Цікавий факт 

В архіві збереглася відомість, де значиться, що у 1958 році Гайман отримав місячну зарплату 1334 карбованці, а директор закладу лише 827.

Читайте на ПІК інші розповіді рубрики “Назад в минуле”: 

Приєднуйтесь до нас  у FacebookInstagram , Youtube та  Telegram

Читайте нас у тг




Новини партнерів







Коментарі

0

Коментарів ще немає

© 2020 Всі права захищено