Івано-Франківськ

Назад в минуле: кафе “Медівня” в Івано-Франківську (ФОТО)

ПІК продовжує гастрономічні спогади старого Івано-Франківська.

MyCollages 2021 07 10T153435.368 scaled

На перетині вул.Франка із вулицею М. Драгоманова в 1962-му на місці будинку полковника Коперницького, у якому, до речі, мешкав перший редактор культової газети «Кур’єр Станиславовський» Агатон Ґіллер, звели житлову п’ятиповерхівку під №13 для персоналу обкому партії.

У 80-х рр. на її першому поверсі працювало популярне кафе “Медівня”. Керамічні панно для оформлення закладу створив легендарний Опанас Заливаха початку 80-их разом з франківськими художниками Юрієм Матвієнком та Богданом Годем.

На той час Опанас Заливаха офіційно працював художником-оформлювачем при «Облторгрекламі» і займався оздобленням закладів громадського харчування.

Для багатьох затятих кавоманів міста невеличке затишне кафе було улюбленим місцем, де можна було випити філіжанку запашної кави та погомоніти. Там також можна було завжди зустріти франківських митців за горнятком кави чи чаркою коньяку.

Kubik scaled 1

Фото з сімейного архіву Жанни Соколової (1987 р.)

Було смачно. Любив там молочні коктейлі. А в студентські роки і потім посиденьки на каві. Іноді і замість пар“, – каже Bogdan Kudlak.

В народі кафе називали “Кубік” – розміри приміщення: довжина, ширина, висота були майже одинакові.

“Кубік” – це неймовірні спогади: тістечко “Картопля”, зруби, смачні підковки, а кава яка смачна була. Цікаво, чи інтер’єр кафе зберегли? Така долі з інтер’єром спіткала і Кристал. Там зараз Київстар, люди туди заходять рідко і ніхто не бачить чкдову мозоїку. А коли було кафе, то було зовсім інше- сиділи за горнятком кави і споглядали чудові стіни. Це така важка праця художника викласти мармурову крихту. А чи не можна вернути старий Кубік з чудовими стінами, замість харчевні для молоді. Шкода, що не має меценатів в місті“, – наголошує Наталия Гайналь.

131354026 3417568741674297 6498004576616137195 n scaled

Кафе “Кубік”. Фото: Oleksandr Yehorov, 2009 рік.

У 2000 році кафе отримало нових власників, які повністю оновили інтер’єр і зняли панно зі стін. Оскільки подальша доля панно Опанаса Заливахи була невідома, вважалося, що вони були знищені. Але у 2009 році було знайдено втрачені панно Опанаса Заливахи, які прикрашали інтер’єр колишнього кафе “Медівня”.

8 3

Виявилося, що панно, зроблені Заливахою, всі ці роки перебували у гаражі власника «Кубіка» Володимира Семчука.

«Ми знали, що це роботи Опанаса Заливахи, і не збиралися їх знищувати. Коли знімали панно, пропонували художникам їх забрати, але тоді ніхто не виявив ініціативи», – розповіла адміністратор кафе Марія Скасків. Минулого року пані Марія запропонувала забрати панно художнику Богдану Бринському, директору галереї «Цмок».

За задумом Заливахи, «Медівню» прикрашали глиняні панно у формі бджолиних стільників. На панно – сонце, квіти, птахи, звірі, колоски, бджоли, гуцули і гуцулки. Усі вони зроблені з шамотної глини і випалені у печі.

2009 11 26 Zalyvaha

Цікаво, що кожна частинка розламана і склеєна заново. Богдан Бринський припускає, що ціле панно не вміщалося у печі і його випалювали частинами.

П.С. Якщо ви маєте власні спогади, пишіть у коментарях до нашого матеріалу у соцмережах. Дякуємо!

Читайте на ПІК інші розповіді рубрики “Назад в минуле”: 

Приєднуйтесь до нас  у Facebook,Instagram,Youtube та  Telegram

Читайте нас у тг




Новини партнерів







Коментарі

0

Коментарів ще немає

© 2020 Всі права захищено