Івано-Франківськ

Ретро Івано-Франківськ: 127 років тому у місті відкрилася перша телефонна станція (ФОТО)

9 лютого 1894 Міністерство торгівлі Австро-Угорщини дало дозвіл на відкриття телефонної мережі у Станиславові.

Керівництво роботами доручили представникові львівського технічного бюро дирекції пошт і телеграфу Каролю Адаму.

На початку червня 1894 року почала працювати перша телефонна станція на 12 абонентів, що знаходилася у будинку на теперішній вулиці Бачинського, 4. Втім, для пошти, телеграфу й телефонної станції апартаменти були відчутно затісні, пише ПІК

Газета “Кур’єр Станіславовский” писала у той час:

Міська пошта і телеграф містяться, на відміну від залізничної, у тісній приватній кам’яниці по вулиці Смольки. Єдині вузькі сходи ведуть на другий і третій поверхи, в разі пожежі треба хіба вискакувати через вікна“.

telefon1

Першими абонентами стали: ратуша, пожежна охорона, газозавод, каса ощадності, готель «Центральний», пивзавод Седельмайєра, кілька канцелярій у місті, млини Блюменфельда й Горовиця у Загвізді, а також одна приватна особа – інженер телеграфу Переллі, що мешкав на вулиці Липовій, 17 (теперішня Шевченка).

Телефон тоді був задоволенням не з дешевих. Установка апарату коштувала 50 злотих ринських, річна абонплата – так само. А середня місячна зарплата саме і дорівнювала 50 злотих.

Додамо, що перед Першою світовою війною станція мала 457 номерів та міжміський зв’язок з Віднем, Львовом, Краковом, Чернівцями. У 1939 р. кількість номерів майже подвоїлася — було вже більше 800 номерів.

За матеріалами Івана Бондарева та Михайла Головатого 

Читайте також: 

Підписуйтесь на нашу сторінку у FacebookInstagram , Youtube та Telegram

Читайте нас у тг




Новини партнерів







Коментарі

0

Коментарів ще немає

© 2020 Всі права захищено